Vaargebieden

Vanaf de thuishaven in Amsterdam Noord zijn IJsselmeer, Markerkeer, Gouwzee, het IJ/Amsterdamse havengebied, gemakkelijk te bereiken. Dat geldt voor dagtochten en natuurlijk ook voor een weekendje varen.

Een tochtje naar forteiland Pampus of naar Hoorn, Marken, Edam, Monnikendam, Volendam, de Randmeren, onderweg genietend van het  uitzicht en een hapje en een drankje.

Richting Gouwzee en dan daar voor anker, bij de Marker vuurtoren, en dan in alle rust lunchen aan grote tafels met wapperende witte tafelkleden op het ruime achterdek. Of gewoon heel ontspannen zonnen op dat zelfde achterdek en af en toe een beetje zwemmen.

Over het IJ, door het Amsterdamse havengebied richting IJmuiden en dan een bezoek aan het Bunker Museum daar met zijn echte bunkers en loopgraven. Na wat zeewind om de oren, in alle rust weer terug naar het vertrekpunt, langs alle bedrijvigheid in het havengebied.

De Oranjesluizen door, over het Buiten IJ richting vestingstad Muiden. Bezoek aan het Muiderslot, het Muider Muizenfort en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Of de benen strekken met een wandeling door een stukje  natuur en dit unieke stadje aan de monding van de Vecht.

Een ander opstappunt dan de thuishaven is ook mogelijk. En dan varen op de Maas, Waal, IJssel, in de Rotterdamse haven, de Schelde, Friese wateren of de Zeeuwse wateren.

Een weekendje het water op kan natuurlijk ook. Vanaf de thuishaven in Amsterdam Noord of een opstapplaats naar uw keuze. Dan worden de mogelijkheden nog groter: Enkhuizen, Stavoren, Medemblik, Kampen, Hindelopen, Workum, Den Oever, de Friese wateren of het zoute water. Waddenzee, stukje Noordzee, Nederlandse kustwateren. Retourtje Rotterdam …

Leven zoals de toenmalige marine bemanning dat deed. Koken in de kombuis, borrelen, wijds uitzicht over het water, ondergaande zon, eten van het authentieke marine komaliwant, potje  kaarten in het vooronder, stoere (zeemans)verhalen, flessen op tafel, nog meer stoere verhalen of gewoon rustig ‘n boekje lezen. Natje en droogje helemaal verzorgd.

En dan, slapen in je eigen kooi.

Meer dagen, een week, twee weken aan boord. Verder. Even weg van de wereld, weg uit de gewone tredmolen. Meegaan in het leven en ritme aan boord. De kustwateren van Belgie, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Ierland.