De Nautilus

De Nautilus is een voormalig marine vaartuig, binnen de marine ook wel ‘het duiksloepje’ genoemd. Zij deed dienst als basisschip voor duikers bij het onklaar maken van mijnen en het opvissen en opduiken van allerlei materialen uit zee. Bij nacht en ontij, weer of geen weer.

De vaste bemanning – zonder de kikvorsmannen, die niet permanent aan boord woonden – bestond uit acht personen, waaronder de schipper en een hospik, zeg maar ‘de dokter aan boord’. De Nautilus heeft geschiedenis geschreven, al was het alleen maar vanwege het unicum in die tijd: een vrouwelijke (!) hospik.

De Nautilus is in 1964 gebouwd bij de marine in Den Helder. Het schip is 24 lang. Alles op en aan de Nautilus is van de allerhoogste kwaliteit. Alleen het beste was goed genoeg, zoals het de marine betaamt, of het nu de motoren zijn, de dikte van het vlak, de stuurinrichting, ankers of kraan. En, op alle cruciale punten is sprake van back-ups.

Nautilus in sluis

De Nautilus in de sluis

In 1994 is de Nautilus door de marine van de hand gedaan en voor privégebruik gekocht door een marine officier. Het schip is in die periode ontdaan van de specifieke duikuitrusting en -apparatuur, aangepast tot een comfortabel motorschip en van nog meer gemakken voorzien.

 

 

 

 

Enkele gegevens

Lengte: 24 meter
Breedte: 5 meter
Diepgang: 1,30 meter
Maximale snelheid: 10 knopen
Kruissnelheid: 8 knopen
Motor: Volvo Penta
Lengte ankerlijnen: 200 meter
Lengte achterdek: 6 meter
Breedte achterdek: 5 meter
De huidige eigenaren hebben de Nautilus in 2011 gekocht. Het schip is recent helemaal opnieuw gekeurd. Zij voldoet ruimschoots aan alle eisen en veiligheidsnormen.

De Nautilus heeft twee zusterschepen, Hydra en Triton, die ook allebei in privé handen zijn en nog steeds varen.

De naam
Een Nautilus is een schelp of eigenlijk de naam van een inktvis, de enige inktvissoort die in een schelp leeft. De schelp komt voor in de Grote Oceaan, in wateren rondom koraalriffen. De nautilus is bekend vanwege zijn prachtige gedraaide vorm en kan tot 300 mm diameter groot worden. Van binnen heeft de schelp kamers. Het aantal kamers neemt toe naarmate het dier groter wordt. De schelp wordt door de inktvis ook gebruikt om zich voort te bewegen en om te dalen en te stijgen naarmate meer of minder water in de schelp wordt gepompt.

Een meer dan passende naam dus voor een schip dat met haar decompressietank en volledige duik- en pompuitrusting aan boord dertig jaar lang een ‘veilige haven’ was voor de duikers.